דף הבית » סיעוד » טיפול בנכים

טיפול בנכים

כאשר אחד מבני המשפחה הוא נכה, המשפחה שלו נושאת אחריות גדולה הכוללת בתוכה טיפול, דאגה והשגחה על אותו בן משפחה. במאמר זה נסקור מספר שיטות טיפול בנכים.

ציוד לנכים, אביזרים ושינויים בבית

רוב הזמן, הרופא ימליץ על המכשירים המתאימים ביותר לשימוש האדם הנכה. עם זאת, אותו אדם יכיר טוב יותר את אופן הפעולה של הגוף שלו, והשקעת מחשבה בבדיקות של כמה סוגי מיכשור שונים יכולה לסייע לו לפתח שגרה נוחה בה רוב הפעולות אותן הוא מבצע מדי יום לא נתפסות כקשות, מסובכות או מכבידות.

נכות זמנית היא מצב בו האדם אינו מסוגל לבצע משימות יומיומיות בגלל שינוי בבריאות הפיזית שלו, אך מצב זה הוא זמני בלבד ובסופו של דבר אותו אדם יחזור לבצע את המשימות ללא קושי. האביזרים המתאימים במצב כזה הם קביים, תחבושות, כסא גלגלים ועוד.

נכות קבועה היא אותו מצב, אבל הסיכוי שאותו אדם יחזור לבריאותו הפיזית הוא אפסי. במצב כזה, חשוב שהאדם הנכה ירגיש בנוח עם הסביבה שלו. כדי להגיע לכזו הרגשת נוחות עם הסביבה, יהיו כמה שינויים קיצוניים שיהיה צורך לבצע, כגון התקנת רמפה לכסא גלגלים, מעלית בבית שהוא לא קומת קרקע, ועוד.

ייתכן גם צורך בלמידה מחדש של ביצוע המטלות היומיומיות, כמו להכנס לרכב, לדאוג לתחבורה חלופית, מקלחת עם כסא גלגלים, שימוש בעזרים שונים כמו מכשיר שמיעה, שינוי מיקום של פריטים המחייבים גישה נוחה יותר, ועוד.

טיפול שיקומי ופיזיותרפיה

פיזיותרפיה מוגדרת כמתן שירות לצורך שיחזור או שימור היכולת הגופנית תפקודית של אדם נכה, בעיקר לאחר מחלה או פציעה.

למרות הדעה הרווחת, פיזיותרפיה היא הרבה יותר מתרגילי כושר תחת פיקוח. ישנם כמה מצבי נכות וגם מחלות עבורם פיזיותרפיה יכולה להיות ממש יעילה ולשנות את מצבו הגופני של המטופל בצורה משמעותית.

מצבים אלו כוללים:

  • פציעות
  • שיקום למצב אחר פציעה (לאחר שבר או ניתוח)
  • בעיות שרירים
  • דלקות מפרקים
  • כאבי צוואר וגב
  • הפרעות נוירולוגיות
  • ריאות ומחלות לב ועוד

יישום נכון של פיזיותרפיה לפי נתוני המטופל (גיל, מין, מצב בריאותי, יכולות פיזיות וכו') הוא קריטי לשיקום מלא ואמיתי. הצבת מטרות משותפת של המטפל והמטופל היא גם כן חשובה, ולפעמים מייד אחרי כמה שבועות ניתן לראות תוצאות.

השתלבות במעגל הלימודים והעבודה

עבור נכה, על מנת שישתלב במסגרות הלימודים או העבודה, ישנן כמה התאמות שעליו לבצע. התאמות אלו נדרשות גם במסגרת החיצונית (בית ספר, אוניברסיטה, מקום עבודה, וכו') וגם במסגרת הפנימית (אזור מגורים, חדר בבית וכו').

באופן כללי, יש להתאים את מקום המגורים מבחינת גישה פיזית (אם הנכה גר בקומה שניה ללא מעלית, הוא ייאלץ למצוא פתרון) ומבחינת קרבה למקום הלימודים או העבודה (האם יש הסעה שעוברת ליד הבית?).

באם מדובר בבית ספר או אוניברסיטה, יש לוודא כי קיימת אפשרות תחבורה קבועה ונוחה לאיסוף התלמיד או הסטודנט מביתם ולהחזרתם הביתה בסוף היום. תחבורה זו צריכה בין השאר גם להתאים לסדר היום של הנכה, להיות אמינה וסדירה.

במקום הלימודים יש לוודא גישה אפשרית לכל הכיתות הנדרשות, מעבר נוח בין בניינים, חדרי שירותים נגישים ומותאמים גם לנכים, וכן מעליות לפי הצורך.

במקרה של השתלבות בעבודה, יש לוודא שמקום העבודה פתוח וזמין גם לאנשים נכים.

יש לוודא שהקומה נגישה (מעלית או קומת קרקע), שהשולחן במשרד נמצא במיקום נוח עבור הנכה מבחינת פתח יציאה וחדר שירותים קרוב. חדרי הישיבות צריכים גם הם להיות נגישים, ואם יש פינת קפה, גם היא צריכה להיות נגישה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715465

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר