דף הבית » סיעוד » פצעי לחץ

פצעי לחץ

פצעי לחץ (pressure ulcers \ decubitus ulcers) הם פצעים אשר נגרמים עקב ישיבה, שכיבה או כל מצב בו הגוף נמצא תחת לחץ מתון וחיכוך עם משטח כלשהו למשך זמן ממושך ללא החלפת תנוחה.

פצעי לחץ נחשבים לסיבוכים בריאותיים העלולים לגרום לבעיות קשות בעיקר לקשישים ולאנשים הצריכים לשכב במיטה למשך ימים רבים, כגון: נכים, חולים סיעודיים וכדומה.

בעזרת מודעות לבעיה ניתן לפתור, לטפל ואף למנוע את הופעת פצעי הלחץ ובכך לסייע לאדם להפחית את הסיכויים שיחלה במחלות נוספות שעלולות לגרום בין היתר גם למוות בטרם עת.

מהו פצע לחץ?

כאמור, פצעי לחץ מתרחשים כאשר הגוף נמצא באותה תנוחה ומופעל עליו לחץ וחיכוך מתון למשך שעות ואף ימים. עקב חוסר התנועה והחיכוך עם המשטח, לרוב מדובר במיטה או כיסא גלגלים, נוצר מצב שבו אספקת הדם לאזור פוחתת וכעבור מספר דקות נותר האזור "רדום".

לאחר מספר שעות, שבהם אין הדם מגיעה לאזור, נוצר מצב הנקרא: איסכמיה או נמק. מצב זה של חוסר דם לרקמה, לשריר או לאיבר גורם למוות בטרם עת של התאים באזור.

בעזרת מודעות לתופעה, ניתן לעזור לאדם שלא יכול לעזור לעצמו עקב מחלה, נכות, זקנה וכדומה. פצעי לחץ שכיחים ביותר באזורים כגון: עקבים, מרפקים, ישבן, גב תחתון, קרסוליים, ירכיים.

מהם דרגות פצעי לחץ?

פצעי לחץ מתפתחים בהדרגתיות ובכל שלב ניתן לסייע לאדם ובכך למנוע סיבוכים בריאותיים קשים. קיימים ארבעה שלבים של התפתחות פצעי לחץ והם מדורגים מהקל ביותר לקשה ביותר.

השלב הראשון: הינו כביכול השלב ה"קל" ביותר, בו קיימת התפתחות ראשונית של פצע לחץ. שלב זה מאופיין בעור חם, לבן יותר, האזור עלול להיות דלקתי וייתכן התחלה של נמק עקב חוסר אספקת דם לאזור.

השלב השני: בשלב זה, עקב חוסר מודעות והוזזת האדם מהתנוחה בה הוא נמצא, פצע הלחץ ממשיך להעמיק ומעתה הוא גם פוגע בשכבות עור עמוקות יותר אך עדיין נחשב כשטחי. שלב זה מאופיין בעור אדמדם ודלקתי ולרוב האזור הפגוע יהיה חם יותר משאר הגוף.

השלב השלישי: בשלב זה ניתן לראות פגיעה מלאה בכל שכבות העור (דרמיס, היפודרמיס והשכבה השומנית). בנוסף, קיימת פגיעה ברקמות תומכות הנמצאות בשכבות העור ומסביב לפצע הלחץ. שלב זה נחשב לקשה בשל הפגיעה בכל שכבות העור, אך עדיין ניתן לעזור לאדם הסובל, כיוון שפצע הלחץ לא חדר ופגע בשרירים ובעצמות באזור.

השלב הרביעי: שלב זה מוגדר כשלב קשה ומסובך, אשר לרוב נוצר עקב הזנחה ממושכת של האדם. לרוב אנשים הסובלים מפצעי לחץ בדרגה זו, הינם חולים סיעודיים, נכים או אנשים שאין באפשרותם לזוז לבד והם נתמכים וזקוקים לעזרת הזולת. בשלב זה קיים הרס מוחלט וקשה של כל שכבות העור, הרקמות התומכות, הגידים, השרירים והעצמות.

כיצד ניתן לטפל ולמנוע פצעי לחץ?

בעזרת מודעות לבעיה הנקראת פצעי לחץ, ניתן למנוע את התפתחות התופעה המסוכנת. כמו כן, לאנשים אשר סובלים מפצעי לחץ, יש צורך לתת טיפול רפואי מהיר, כיוון שפצע לחץ מתפתח בשעות ספורות בלבד. כך שהשלב הראשון נוצר לאחר שלוש שעות של חוסר תנועה בלבד.

בכדי למנוע את התפתחות פצעי לחץ, יש לשנות את תנוחת האדם בכל מספר דקות על מנת להזרים דם לאזור. לאנשים מוגבלים וסיעודיים, ניתן לסייע באמצעות מכשירים תומכים מיוחדים או באמצעות צוות רפואי, אשר יסייע לתזוזת האדם בכל מספר דקות. על מנת למנוע זיהומים ודלקות, מומלץ למרוח קרמים אנטיבקטריאלים על האזור ולשמור על היגיינה  מרבית.

הטיפול הרפואי בפצעי לחץ תלוי בשלב בו הוא נמצא ולרוב כולל תרופות, כגון: באקלופן או דנטרולן סודיום ובמקרים מסוימים יהיה צורך בהתערבות כירורגית.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715465

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר