דף הבית » אוסטיאופורוזיס בקשישים

אוסטיאופורוזיס בקשישים

אוסטיאופורוזיס בקשישיםאוסטיאופורוזיס היא בעיה נפוצה הגורמת לדלדול חריג של העצמות, חולשה ושברים. נשים נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלה זו לאחר גיל המעבר, בשל רמות נמוכות יותר של אסטרוגן, הורמון נקבי המסייע על שמירת מסת העצם.

למרבה המזל, טיפולים מונעים זמינים ומסייעים בשמירת או הגדלת צפיפות העצם. לקשישים שכבר סובלים מאוסטיאופורוזיס, אבחון מהיר של איבוד מסת עצם והערכת הסיכון לשברים חיוני בשל הטיפולים הזמינים המאטים אובדן עצם נוסף או המובילים להגדלת צפיפות העצם.

הגורמים לאוסטיאופורוזיס

הגוף של קשישים עלול להיכשל בייצור מספיק עצם חדשה, או שהוא מתקשה בקליטת עצם ישנה, או שילוב של שני המצבים. סידן חיוני לתפקוד תקין של הלב, המוח ואיברים אחרים. על מנת לשמור על תפקוד תקין של האיברים, סידן מאוחסן בעצמות לשמירת רמות הסידן בדם.

אם צריכת הסידן אינה מספקת, או אם הגוף אינו סופג מספיק סידן מהמזון, ייצור רקמת העצם עלולה להיפגע, העצמות עשויות להיחלש וכתוצאה מכך הן מתדלדלות ונשברות בקלות. מצבים אלו נפוצים בקרב קשישים שאינם מקפידים על תזונה בריאה ונכונה ועל נטילת ויטמינים ותוספים חיוניים.

תסמינים וסימנים לאוסטיאופורוזיס

בשלב מוקדם של המחלה, אוסטיאופורוזיס עשוי שלא להתבטא בתסמינים כלשהם. מאוחר יותר, הוא עלול לגרום לאובדן גובה או כאב עמום בעצמות או בשרירים, במיוחד כאבי גב תחתון או כאבי צוואר.

ככל שהמחלה מתקדמת, כאבים חדים עשויים להופיע פתאום, ולהקרין על אזורים אחרים. המצב עלול להחמיר עם הפעילות והצבת משקל על האזור הפגוע, העצמות עשויות להתרכך, והכאבים מתחילים בדרך כלל להתפוגג בתוך שבוע, או להימשך למעלה משלושה חודשים.

בדיקות ואבחון של המחלה

הרופא מתחיל עם בדיקה קפדנית של ההיסטוריה לקביעת נוכחות אוסטיאופורוזיס או סיכון גבוה לפתח את המחלה. המטופל מתבקש לענות על מגוון שאלות לגבי אורח החיים ומצבים רפואיים אחרים. הרופא שואל אף לגבי היסטוריה משפחתית של אוסטיאופורוזיס או היסטוריה של עצמות שבורות. בדיקות דם משמשות למדידת סידן, זרחן, ויטמין D, טסטוסטרון, בלוטת תריס ותפקוד כליות.

בהתבסס על הבדיקה הרפואית, הרופא עשוי להמליץ על בדיקה מקצועית הנקראת מבחן צפיפות מינרלים בעצמות, המודדת את צפיפות העצם באזורים שונים בגוף. אבחון אוסטיאופורוזיס מתבצע על בסיס תוצאות בדיקות אלו. בדיקת צפיפות עצם מזהה אוסטיאופורוזיס טרם התרחשות שברים ויכולה לחזות שברים עתידיים. הבדיקה מסייעת גם לקביעת שיעור איבוד העצם.

תרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס

קשישים הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לשברים הם בעלי הסיכויים הטובים ביותר להפיק תועלת מטיפול תרופתי. קרן האוסטיאופורוזיס הלאומית (NOF) ממליצה על שימוש בתרופות לטיפול בנשים לאחר גיל המעבר ולגברים לאחר גיל חמישים, שיש להם היסטוריה של שברים בירך או בחוליות.

הורמון יותרת התריס (PTH)

הורמון זה ייחודי בכך שהוא נחשב לתרופה היחידה שעובדת באמצעות גירוי בניית עצם. הוא יעיל למניעת וטיפול באוסטיאופורוזיס בקרב נשים וגברים לאחר גיל המעבר. תכשיר שנקרא PTH ניתן בזריקה יומית ומאושר במשך שני לטיפול באוסטיאופורוזיס מורכב.

הוא יעיל יותר בבניית צפיפות העצם בעמוד השדרה והפחתת הסיכון לשברים בעמוד השדרה, יותר מכל טיפול אחר. היות והוא דורש זריקה יומית יקרה, הוא שמור בדרך כלל למטופלים עם מצבים חמורים בירך או אוסטיאופורוזיס בעמוד השדרה.

ביספוספונטים

תרופות המאטות את התפלגות העצם. הן נמצאות בשימוש נרחב למניעה וטיפול באוסטיאופורוזיס בקרב נשים לאחר גיל המעבר. יש לקחת את התרופות בבוקר על קיבה ריקה, במינונים הנקבעים על ידי הרופא.

חומצה זולדרונית

מנה תוך ורידית שנתית זמינה לטיפול באוסטיאופורוזיס. תרופה זו ניתנת לווריד במשך רבע שעה, ובדרך כלל נסבלת היטב. התרופה משפרת את צפיפות העצם, מפחיתה את הסיכון לשברים בעמוד השדרה ובאגן, ומפחיתה את הסיכון לשברים חוזרים בקרב קשישים הנמצאים בסיכון גבוה לשברים בירך.

זוהי חלופה מתאימה לקשישים שאינם מסוגלים לסבול תרופות לבליעה או המעדיפים טיפול שנתי על פני טיפול חודשי, שבועי או יומי.

תחליפי אסטרוגן

מייצרות מספר תופעות דמויות אסטרוגן ומספקות הגנה מפני בריחת סידן בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

איך ניתן למנוע אוסטיאופורוזיס?

חלק חשוב ביותר מטיפולי המניעה כוללים תזונה, פעילות גופנית והימנעות מעישון. המלצות אלו חלות על גברים ונשים כאחד.

תזונה

תזונה נכונה היא אופטימאלית למניעת או טיפול באוסטיאופורוזיס וכוללת צריכה מספקת של חלבון וקלוריות כמו גם כמות אופטימאלית של סידן וויטמין D, המהווה מרכיב חיוני המסייע לשמירת היווצרות צפיפות עצם תקינה.

צריכת סידן

מומחים ממליצים לנשים לאחר גיל המעבר לצרוך 1,200 מיליגרם סידן ליום, כולל בצורת תזונה או תוספים. המקורות התזונתיים העיקריים של סידן כוללים חלב ומוצרי חלב כגון גבינת קוטג', יוגורט או גבינה קשה וירקות ירוקים כגון כרוב וברוקולי. תוספי סידן מסוג קלציום קרבונט או סידן ציטראט מוצעים לנשים מבוגרות שאינן מקבלות מספיק סידן בתזונה.

צריכת ויטמין D

מומחים ממליצים לגברים מעל גיל שבעים, ונשים בגיל הבלות, לצרוך ויטמין D במינונים הנקבעים על ידי הרופא בהתאם למצבם הבריאותי. תוסף זה מפחית את אובדן העצם והסיכונים לשברים בקרב נשים וגברים מבוגרים.

תוספי חלבון

מומלצים להבטחת צריכת חלבון מספקת, וחשובים במיוחד לקשישים שכבר סובלים משבר אוסטיאופורוזיס.

פחות אלכוהול

שתיית כמות של למעלה ממשקה אחד או שניים ליום מגבירה את הסיכון לשברים בשל הסיכון המוגבר לנפילות ותזונה לקויה. לכן מומלץ להימנע.

פעילות גופנית

פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לשברים באמצעות שיפור מסת העצם בקרב נשים לפני גיל המעבר ומסייעת בשמירות צפיפות העצם לאחר גיל המעבר. בנוסף, הפעילות מפחיתה את הנטייה לנפילות בשל חולשה, ומפחיתה את הסיכון לשברים בירך בקרב נשים מבוגרות כתוצאה מכוח שרירים מוגבר. מומחים ממליצים על פעילות גופנית של חצי שעה לפחות ביום, שלוש פעמים בשבוע.

גמילה מעישון

הפסקת עישון מומלצת ביותר לבריאות העצם היות ועישון ידוע כמאיץ איבוד מסת עצם. אחד המחקרים מצא שנשים המעשנות חפיסה אחת ליום בגילאים מבוגרים חוות הפחתת חמישה עד עשרה אחוזים בצפיפות העצם לאחר גיל המעבר, וכתוצאה מכך נמצאות בסיכון מוגבר לשברים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715465

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר