בישראל קיימות כמה וכמה חברות שמספקות שירות של לחצן מצוקה לקשישים. שירות זה, שכולל הרבה מעבר למכשיר טכנולוגי ששולח קריאת מצוקה בעת הצורך, הינו שירות חשוב שיכול בהחלט להציל חיים.
מהו לחצן מצוקה?
המערכת יכולה להיות מכשיר ייעודי, שמתחבר לקו הטלפון הביתי ופועל בדומה לאינטרקום. קיימת אפשרות לשלב גם מערכת נוספת, ניידת, שאותה עונדים על היד. גם מערכת זו מאפשר לשדר קריאת מצוקה למוקד החירום.
מי זקוק ללחצן מצוקה?
שירות מסוג לחצן מצוקה נדרש, מטבע הדברים, לכל מי שבריאותו לקויה והוא עלול בסבירות גבוהה לסיוע מהיר. גם אנשים שנמצאים בסיכון מוגבר לפציעה בשל נפילה, התקף לב, שבץ או מסיבות אחרות זקוקים לשירות מסוג זה.
יש לציין שבחלק מבתי האבות ניתן לשלב שירות של לחצני מצוקה. במידה ומדובר בקשיש שנמצא בבית אבות סיעודי, לרוב אין צורך בלחצן מסוג זה שכן הקשיש נמצא בהשגחה רפואית מסביב לשעון.
זכאות ללחצן מצוקה חינם
לאור החשיבות הרבה שיש ללחצני מצוקה עבור אוכלוסיית המבוגרים והקשישים בישראל ולאור העובדה שיש אוכלוסיות רבות שהוגדרו כזכאיות ללחצן מסוג זה ללא עלות, כדאי לדעת מתי עומדת זכות כזאת. בין הזכאים ללחצן מצוקה ללא עלות ניתן למצוא:
- זכאי חוק הסיעוד – על פי חוק הסיעוד, קשישים שזקוקים לסיוע ועומדים בקריטריונים יכולים לקבל מביטוח לאומי מספר שעות שבועיות שבהן מגיע אליהם מטפל או מטפלת ללא עלות. במידה ומעוניינים בכך, ניתן להמיר חלק מהשעות הללו בשירותים או מוצרים חלופיים. לחצן מצוקה ללא עלות ניתן לקבל אם מוותרים על רבע שבע של סיוע אנושי לשבוע.
- רשויות מקומיות רבות, לרוב בשיתוף עמותות כגון העמותה למען הזקן, מעניקות למי שעומד בקריטריונים שונים סבסוד של שירותים במסגרת מסלול קהילה תומכת. בין השירותים הללו ניתן לקבל גם שירות של לחצן מצוקה.
- ניצולי שואה שגרים בבית (לא בבית אבות) או בדיור מוגן יכולים להיות זכאים ללחצן מצוקה על פי קריטריונים של גיל והכנסה חודשית. לבירורים יש לפנות לקרן לרווחת ניצולי שואה.
- בני זוג שהם אלמנים או אלמנות של ניצולי שואה יכולים גם הם להימצא זכאים ללחצן מצוקה בסיוע הקרן לרווחת ניצולי השואה.
- קרובי משפחה של חללי צה”ל ואזרחים שנרצחו בפעולות איבה זכאים ללחצן מצוקה על פי קריטריונים בריאותיים שונים.