מצב סיעודי הוא מצב בו האדם אינו יכול עוד לתפקד בכוחות עצמו וזקוק לסיוע בהיבטים שונים בחיי היומיום, כגון בישול, האכלה, עשיית צרכים, היגיינה אישית ועוד.
אנשים רבים מצליחים כיום לשרוד אירועים קשים כגון אירועים מוחיים, התקפי לב, תאונות או מחלות כרוניות קשות, ולהמשיך לחיות. אולם, המחיר של הארכת משך החיים עשוי להיות עבורם תלות כמעט מוחלטת באדם אחר שיספק את צורכיהם.
תלות כזו אינה עניין של מה בכך. על מנת לספק את צרכי האדם הנזקק 24 שעות ביממה יש צורך במשאבים רבים ושונים שלא כל משפחה יכולה לעמוד בהם. על פי הערכות של מומחים בתחום, העלות הכוללת של טיפול סיעודי מלא במטופל הנזקק עלולה להאמיר עד כ-20,000 שקלים בחודש.אם כך, כיצד יכול האדם להבטיח כי לא יהפוך לנטל כלכלי כבד על משפחתו בערוב ימיו? בדיוק לשם כך קיים ביטוח סיעודי, שנועד להבטיח את הזכויות הרפואיות העומדות לזכות הנזקק במצב הסיעודי.
מהו ביטוח סיעודי?
למרות שהמדינה מספקת סיוע מסוים (לא כספי) לאדם הנזקק בטיפול סיעודי, חשוב לציין שסיוע זה הוא מצומצם בדרך כלל (עד כ-15 שעות טיפול שבועיות) וכרוך בתהליך ארוך ומייגע בו על האדם להוכיח את מידת זכאותו.
ביטוח סיעודי כשמו כן הוא, פוליסת ביטוח- למקרה שידרדר חלילה מצבו הבריאותי ויזדקק לטיפול סיעודי. במקרה כזה האדם יקבל מידי חודש כספים מחברת הביטוח, שיכסו את עלויות צרכיו החדשים.
דרך נוספת היא לרכוש ביטוח סיעודי דרך חברות הביטוח השונות. אצל חברות הביטוח תנאי פוליסת הביטוח הסיעודי מורכבים יותר ויש לערוך השוואה מדוקדקת בין חברות הביטוח השונות ובין הפוליסות השונות המוצעות על מנת לעמוד על ההבדלים. למשל, ישנן פוליסות של ביטוח סיעודי שמכסות גם מצבים של הידרדרות עקב תשישות נפשית וישנן פוליסות שאינן מכסות מצבים אלו, אלא רק מצבים של הידרדרות פיזית.
בשנת 2015 יצא נייר עמדה על ידי המפקחת על הביטוח, המבהיר את הוראותיו של חוזר הביטוח הסיעודי בהגדרת אדם כסיעודי לשם מימוש הביטוח הסיעודי מחברות הביטוח.