דף הבית » פסיכוגריאטר

פסיכוגריאטר

הפסיכיאטרייה היא תחום התמחות ספציפי בתוך מדע הרפואה שעוסק במחלות נפש, כאשר פסיכיאטרים הם למעשה רופאים שסיימו את הכשרת הדוקטורט שלהם ובחרו להתמחות בתחום בריאות הנפש.

תחום נוסף ששייך למדע הרפואה הוא הגריאטריה, שעוסקת במחלות שקשורות להזדקנות. רופא גריאטרי הינו רופא שסיים את לימודי הדוקטורט שלו ובחר להתמחות בתחום מחלות הזקנה ולא בתחום בריאות הנפש.

ידוע כי חלק מהמחלות שמלוות את גיל ההזדקנות הן מחלות פסיכיאטריות באופיין, היינו, הן מחלות שפוגעות בבריאותו הנפשית של הקשיש. כלומר, ישנן מחלות לגביהן תחום הפסיכיאטרייה ותחום הגריאטריה הינם נושקים זה לזה וישנו צורך בידע משני עולמות אלו על מנת להבין את המחלה על בוריה ועל מנת לסייע למטופל בצורה הטובה ביותר. כתוצאה מכך קם ענף מקצועי שמחבר בין שני התחומים הללו. זהו ענף הפסיכוגריאטריה.

מהי פסיכוגריאטריה?

פסיכוגריאטריה עוסקת בתחום בריאות הנפש בגיל הזקנה (גיל המכונה גם הגיל השלישי או גיל הזהב). רופא פסיכוגריאטר משלב את תחומי הפסיכיאטריה ותחום הגריאטריה, כאשר הפסיכוגריאטר הוא רופא שהתמחה בתחום מחלות הנפש בקרב זקנים.

תחום הפסיכוגריאטריה מטפל גם במחלות נפשיות ונוירולוגיות שמופיעות לרוב רק בגילאי בגרות מאוחרת וזקנה, כגון אלצהיימר (שטיון) ודמנציה, וגם בהפרעות  פסיכולוגיות ונוירולוגיות שנפוצות בקרב כל הגילאים, כגון דיכאון וחרדה.

במה שונה הפסיכוגריאטר מהפסיכיאטר?

כאמור, הפסיכיאטר אינו מתמחה דווקא בגיל השלישי, אלא מטפל בהפרעות נפשיות במטופלים מכל הגילאים.

כידוע, ישנם היבטים רבים שייחודיים לגיל השלישי והם מאוד רלוונטיים כאשר באים לטפל בקשיש שלוקה בנפשו. ביתר פירוט, בעת הטיפול בקשיש יש להתחשב בכלל היבטי הבריאות לרבות מחלות גופניות שקשישים לוקים בהם, כמו פרקינסון ואלצהיימר.

בנוסף, חשוב להתחשב גם בשינויים הנורמטיביים שמתרחשים בגיל הזקנה ומשפיעים על מצבו הנפשי של הקשיש. שינויים אלו הם בדרך כלל שינויים נוירולוגים, כמו ירידה בזיכרון העבודה ושינויים ביכולת הגופנית, כגון ירידה ביכולת התפקוד המיני ובשליטה על ההתנהגות.

כמו כן, כאשר מטפלים בקשיש לא ניתן להתעלם גם מהיבטים חברתיים משמעותיים בחייו ובעברו. בהקשר זה, יש לקחת בחשבון את התמיכה שניתנת לקשיש על ידי בני המשפחה הצעירים, לדעת מיהו האפוטרופוס החוקי של הקשיש, לבדוק האם ישנו ניצול כלכלי של הקשיש, להבין מהם ההיבטים הנפשיים שמלווים את יציאתו לפנסיה ועוד.

יש צורך להחזיק גם בידע הנוגע לזכויות רפואיות חוקיות של קשישים בארץ, על מנת  להסתייע בגורמים החברתיים הרלוונטיים וכך להגביר את הסיוע שניתן לקשיש.

את הידע בכל התחומים הללו מחזיק הפסיכוגריטאר והוא יכול לשלב את כל ההיבטים המשמעותיים הללו בעת האבחנה שלו ובעת גיבוש התכנית הטיפולית.

בנוסף לפעילותו של הפסיכוגריאטר, ישנם אנשי צוות נוספים שמשתתפים בטיפול ומחזיקים בהתמחות בתחום הפסיכוגריאטרי. אומנם אנשי הצוות הללו הם אינם רופאים, אך תפקידם חשוב להשלמת הטיפול בקשיש שלוקה בנפשו מכיוונים נוספים. למשל, ישנם מרפאים בעיסוק שהתמחו בתחום הפסיכוגריאטרי ויודעים כיצד לשלב את פעילות הריפוי בעיסוק עם הטיפול שניתן לקשיש.

במקרים של חוות דעת עבור צוואות, יכול הפסיכוגריאטר לתת חוות דעת אודות הכשירות המוחית של בעל הצוואה.

בעיות בתחום הפסיכוגריאטריה

למרות החשיבות הרבה של תחום הפסיכוגריאטריה, למרבה הצער המודעות לתחום זה בארץ היא אינה גבוהה. משמעות הדבר היא שפעמים רבות כאשר יש להפנות את הקשיש שמראה סימנים של ליקוי נפשי אל הפסיכוגריאטר, בני המשפחה יטעו ויפנו את הקשיש אל איש המקצוע הלא נכון, כגון אל רופא נוירולוג. על כן, ישנו צורך להגביר את המודעות לתחום הפסיכוגריאטריה בארץ, הן בקרב אנשי מקצוע שונים והן בקרב הציבור הרחב.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715465

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר