דף הבית » פסיכוגריאטר » שבץ מוחי בגיל הזהב

שבץ מוחי בגיל הזהב

שבץ מוחי בגיל הזהב, יכול להיות אחד משני סוגים. השבץ המוחי הנפוץ יותר נגרם מתסחיף וקריש דם אשר מפסיק את זרימת הדם התקינה למוח. תאי העצב במוח נפגעים כתוצאה מכך ועלולים למות כעבור פרק זמן מסוים. בעקבות פגיעה זו, ייפגעו האיברים והתפקודים אשר אותו עצב היה אחראי עליהם. הסוג השני של אירוע מוחי עלול להיגרם מדימום תוך מוחי. בדרך כלל אנשים אשר נוטלים מדללי דם יהיו בקבוצת הסיכון להתפרצות דימום זה.

לאחר גילוי השבץ המוחי, יאושפזו המטופלים במחלקות הפנימיות בבתי החולים או במחלקות השיקומיות, להמשך בירור ולעיתים להתאמת טיפול ושיקום. כתוצאה מהטיפול היעיל בשבץ המוחי, רבים יחיו לאחריו, כך שאחוז ההישרדות הינו גבוה יחסית, אולם הוא עלול להשאיר את רישומו במגוון חסרים תפקודיים. מהירות ויעילות השיקום לאחר שבץ מוחי תלויה במידת חומרתו של האירוע.

גורמים לשבץ מוחי בגיל השלישי

שבץ מוחי, במיוחד כאשר הוא מתרחש בגיל הזהב, מהווה את גורם התמותה השלישי בעולם המערבי, ובישראל לוקים בו כ-15,000 אנשים מידי שנה. אך גם כאשר השבץ המוחי לא גורם לתמותה, הוא עלול לגרום לנכות קשה ולפגיעה משמעותית באיכות חיי המבוגר. שכיחות השבץ עולה כתלות בגיל. היא נפוצה במיוחד בגילאי 50-60 אצל גברים, ואצל נשים מעל גיל 70. בגיל 80, ההערכה היא כי אדם אחד מכל עשרה אנשים יסבול מדרגה זו או אחרת של אירוע מוחי.

גורמי הסיכון אשר עומדים בבסיס התפתחות שבץ מוחי בגיל הזהב הם עישון, יתר לחץ דם, שתיית אלכוהול משמעותית, רמות כולסטרול וטריגליצרידים גבוהה, סוכרת, השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית, ותזונה לא מאוזנת (רבת מלח למשל). בכדי למנוע את שכיחות המחלה, ישנה המלצה לנטילת תרופות לאיזון יתר לחץ הדם, לפעילות גופנית וניהול אורח חיים בריא ותקין.

תסמינים ואבחון של שבץ מוחי

אבחון השבץ יכול להיעשות על סמך מספר תסמינים אשר יופיעו במהלכו. המטופל יתלונן על סחרחורת פתאומית וכאב ראש בלתי נסבל, איבוד תחושה בגפיים או באופן כללי, ייראו עיוותים בפנים וחוסר סימטריה כמו למשל שפתיים נפולות, הוא ייראה מבולבל וללא כושר התמצאות וכן ייראו בעיות ביציבה או נפילה ואף איבוד הכרה. כאשר יש חשד לאירוע מוחי, יש להביא את המטופל מהר ככל האפשר לעזרה רפואית בבית החולים הקרוב ביותר.

בבית החולים, יוכלו להסתייע בבדיקות אבחוניות נוספות כמו MRI, CT, בדיקות דם או צנתור. במידת האפשר, יהיה צורך לתשאל את האדם על ההיסטוריה הרפואית שלו, התרופות שהוא נוטל באופן כרוני ומחלות רקע. אבחון מהיר יוכל לסייע לרופאים בטיפול בשבץ ולמניעה של אירוע משני. מעבר לכך, חשיבות האבחון נעוצה גם בעובדה שהוא עשוי להפחית את מרבית הסיבוכים העלולים לקרות עקב מצב זה.

איך מטפלים בשבץ מוחי בגיל הזהב?

הטיפול בשבץ מוחי חייב להיות מיידי ומהיר. במקרה של קריש דם, אם האדם מגיע לטיפול תוך מספר שעות, יש אפשרות להמיס את הקריש ולהציל את חיי המטופל. ככל שהטיפול יהיה מהיר יותר, כך יגרם פחות נזק לתאי העצב ולעצם הסיכון בהיותם חסרי אספקת דם מסודרת.

הטיפול החשוב ביותר לאחר שבץ מוחי, הוא לשמור על כל אותם גורמי סיכון ולהפחיתם, על מנת למנוע מקרה שני של אירוע נוסף. כך שהמלצה לחולים היא להמשיך בפעילות גופנית, למרות הקושי והמגבלה אם קיימת. כמו כן, עליהם לאזן מחלות כרוניות, יתר לחץ דם ובדיקות הדם, על ידי אימוץ תזונה בריאה. אימונים אלו חייבים להיות מפוקחים על ידי הרופא המטפל, או הפיזיותרפיסט אשר הובא למטרה זו.

סיבוכים אפשריים של שבץ מוחי

  • דמנציה – פגיעה בזיכרון
  • חוסר יכולת לזוז, תחושה הדומה לשיתוק
  • דיכאון
  • קשיים באכילה ובשתייה
  • התקף לב
  • קשיים בהליכה
  • הפרעות במתן שתן ואי-שליטה על שלפוחית השתן
  • כאבים בגוף
  • אי תחושה של איברים בגוף
  • קשיים ביכולת בהבנה והחשיבה

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715465

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר