דף הבית » סיעוד » גמלת סיעוד

גמלת סיעוד

גמלת סיעודעל פי חוק הסיעוד, כל קשיש שעבר את גיל הפרישה, ואינו יכול לתפקד ולבצע פעולות יומיומיות, זכאי לסיוע ותמיכה. סיוע זה מתבטא בגמלת סיעוד שרמתה נקבעת על פי עמידה בקריטריונים מסוימים אותם נפרט בהמשך. גמלת הסיעוד ניתנת גם לנכים או צעירים בעלי מוגבלות נפשית הזקוקים לסיוע.

מטרת הגמלה היא להעניק לקשיש את הזכות לחיות בסביבתו המוכרת, בקרב בין משפחתו וחבריו, ובכל זאת ליהנות מעזרה וסיוע שיאפשרו לו לחיות בכבוד.

כיצד נקבעת גמלת הסיעוד?

על מנת לקבל גמלת סיעוד, על הקשיש לעמוד במספר קריטריונים:

1)    על הקשיש להיות תושב מדינת ישראל שהגיע לגיל פרישה (גיל הפרישה מדורג ומשתנה בהתאם לשנת הלידה של הקשיש והשנה הנוכחית, יש לבדוק את גיל פרישה מול המוסד לביטוח לאומי).
2)    על הקשיש לגור בביתו ובגפו. קשיש המתגורר בבית אבות אינו זכאי לגמלת סיעוד, למעט מקרה חריג אחד בו הקשיש מאושפז בבית חולים, אזי הוא זכאי לגמלה בשבועיים הראשונים לאשפוזו. עם זאת, בפסק דין תקדימי שניתן בשנת 2013 נקבע כי מגורים של קשיש בבית אבות אינם שוללים באופן אוטומטי את זכאותו לגמלת סיעוד ויש לבחון כל מקרה באופן פרטני ובהתאם לנסיבות.
3)    הקשיש אינו מקבל קצבה או גמלה ממקורות נוספים.
4)    הקשיש צריך לעמוד במבחן הכנסה כפי שנקבע על ידי הביטוח הלאומי.
5)    על הקשיש לעמוד במבחן תלות- ADL. המבחן בודק האם הקשיש זקוק לעזרה בעת ביצוע פעולות יומיומיות שונות כגון אכילה, שתיה, רחצה, החלפת בגדים, הליכה, עשיית צרכים וכן הלאה.

קריטריונים אלו נבדקים בביתו של הקשיש על ידי עובד הביטוח הלאומי (עובד סוציאלי, אחות, מרפא בעיסוק או פיזיותרפיסט).

קשיש או נזקק אשר קיבל ניקוד מספק, תאושר לו גמלת סיעוד. במידה וגמלת הסיעוד לא אושרה, או שהיא נמוכה יותר מהרצוי, ניתן לבקש מבחן חוזר או ערעור מהמוסד לביטוח לאומי או מבית הדין לעבודה. ניתן לבקש מבחן חוזר גם במקרה בו מצבו של הקשיש התדרדר או השתנה.

מה כוללת גמלת סיעוד?

גמלת הסיעוד הנקבעת על ידי יחידת הסמך של המוסד לביטוח לאומי, מזכה את הקשיש במגוון שירותים כמו: שירותי כביסה, ניהול משק בית, אספקת מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה, טיפול במרכז יום לקשיש וכמובן- השתתפות בהעסקת מטפל או עובד זר סיעודי. סך השירותים ומהותם נקבע על פי קריטריונים ומבחנים אותם עובר הקשיש.

כיצד מקבלים גמלת הסיעוד?

על מנת לקבל גמלת סיעוד, יש לגשת למוסד לביטוח לאומי, או לשלוח טופס תביעה מתאים. לטופס התביעה יש לצרך אישור על הכנסותיו של הקשיש, וכן, חוות דעת רפואית על מצבו הבריאותי. את הטופס יכול להגיש הקשיש עצמו או נציג בא כוחו.

מי נותן שירותי סיעוד?

שירותי סיעוד ניתנים על ידי כל מי שהוכשר והוסמך לכך. אנשי המקצוע העוסקים בסיעוד הם עובדים סוציאליים, פסיכולוגיים, מרפאים בעיסוק, אחיות, סניטרים, מטפלות סיעודיות ועובדים זרים.

על מנת להיות מטפל סיעודי, מלבד לעבור הכשרה סיעודית מתאימה, יש לעבור גם בדיקה רפואית מקיפה, בדיקת אמינות וראיון אישי. הראיון בוחן את סבלנותו של המטפל, יושרו, יכולתו לעמוד במצבי עומס ולחץ, מיומנויותיו הבין אישיות, כישורי השיחה שלו ויכולתו להסתגל לסביבה זרה.

שירותי סיעוד

ניתן לחלק את שירותי הסיעוד לשני תחומים עיקריים: סיעוד טיפולי וסיעוד רפואי.
סיעוד טיפולי מיועד לקשישים או נכים (טיפול בנכים) הזקוקים לסיוע בתפקוד היומיומי ומתקשים בביצוע פעולות בסיסיות כמו אכילה, בישול, מקלחת, עשיית צרכים, החלפת מצעים, כביסה, ניקיון, הליכה ועוד.

סיעוד רפואי מיועד לחולים אשר זקוקים, מלבד לסיוע הטיפולי, גם לעזרה רפואית המתבטאת במתן תרופות, זריקות, האכלה באמצעות זונדה, החלפת קטטר, טיפול בפצעי לחץ, בדיקות לחץ דם ועוד. הסיעוד הרפואי מיועד לחולים כמו: חולי סרטן, פרקינסון, אלצהיימר, סכרת, דמנציה, אוטיזם ועוד.

חשוב לדעת כי גמלת הסיעוד לא ניתנת לצמיתות, ואחת לתקופה רשאי המוסד לביטוח לאומי לבדוק שוב את מצבו של המבוטח ולהתאים את הגמלה בהתאם למצבו הנוכחי.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715465

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר