ככל שהאדם הולך ומתבגר, גדל ומזדקן, כך גם כל מערכות, איברים, רקמות והתאים המרכיבים את גופו, הולכים ומזדקנים.
בזמן זה רבים מהקשישים ומבני משפחותיהם חוששים כי זכרונם יאבד, ולכן בוחרים לתעד את זכרונותיהם וחוויותיהם מהעבר באמצעות כתיבת ספר זכרונות, המתעד את שעברו ומאפשר את העברת החוויות לדורות הבאים. אחת המחלות הגורמות לאבדן הזיכרון היא: דמנציה – שטיון.
מהי דמנציה?
דמנציה מוגדרת כתסמונת מוח אורגנית, אשר במהלכה, מתקיימת פגיעה הדרגתית וקבועה בכל תפקודי המוח הקוגניטיביים (כגון: זיכרון, למידה, מחשבה וכדומה). מחלה זו אינה פוגעת ביום אחד בהיר באדם, אלא מחלה אשר מתפתחת באופן הדרגתי עם חלוף השנים ומסווגת על ידי הרפואה ב-3 דרגות שונות:
- דמנציה חריפה
- דמנציה כרונית
- דמנציה סנילית
מהי שכיחות דמנציה?
באופן כללי, כ-5% מהאוכלוסייה הכללית סובלים מדמנציה בין הגילאים 60-75, אך ככל שהאדם מזדקן כך עולה גם שכיחות המחלה ונמצא כי בין הגילאים 85-90, 20% יסבלו ממחלה זו.
מהם הגורמים לדמנציה?
גורמי סיכון אלו כוללים:
- מחלת אלצהיימר (גורמת לכ-60% מחולי דמנציה)
- גיל מבוגר
- גנטיקה ותורשה
- מחלות כרוניות, כגון: סוכרת, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים בדם, חוסר בוויטמין B12 חוסר בחומצה פולית, זאבת, טרשת נפוצה, מחלת פרקינסון,מחלות של מערכת העצבים, מחלת איידס, עגבת, מחלת הנטינגטון, מחלת ה- Lewy body ומחלת Pick’s, אנשים הסובלים מגידולים סרטניים במוח או בחוט השדרה, מחלת Creutzfeldt-Jakob-. בנוסף, אנשים שסבלו משבץ מוחי, בצקת המח, עקב פגיעות טראומטיות לראש, הרעלה בנוירוטוקסינים שונים, כגון: הרעלת אלכוהול,
מהם התסמינים וכיצד מאבחנים דמנציה?
מרבית האנשים אינם שמים לב לתסמינים אלו, בטענה כי האדם כבר זקן ומוחו אינו פועל כבעבר. אך כאשר תסמינים אלו הופכים להיות קיצונים יותר, כגון:
- האדם נעלם לשעות רבות
- שינוי קיצוני בהתנהלות היומיומית
- דיכאון
- פגיעה בזיכרון לטווח הקצר (אינו זוכר מה אכל בארוחת בוקר או איך קושרים את שרוך הנעל)
- חרדות יומיומיות
- פגיעה בצורת ויכולת הדיבור
- בלבול
- קשיים בביצוע המשימות הפשוטות ביותר
- קשיים באוריינצטיה
- ירידה ביכולת השיפוט
- היפוכונדרייה ועוד